De serverer familie og venner etter begravelser. – Mange kjenner på en lettelse – Landes Begravelsesbyrå

De serverer familie og venner etter begravelser. – Mange kjenner på en lettelse

MINNEMØTE PÅ Å BEDEHUS: Med nystrøkne skjorter er Anne-Marie Thomassen (t.v.) og Arna Vidringstad klar for å servere 70 pårørende. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

av Erlend Haddeland (Media Sør)

Følelsene er mange under en begravelse. I snart 15 år har Arna Vidringstad og Anne-Marie Thomassen servert tusenvis etter familie og venners siste farvel.

Kun en parkeringsplass står mellom de to byggene. Mens begravelsen pågår i kapellet ved Lyngdal kirke, klirrer det i kaffeservis på Å bedehus på Rom i Lyngdal.

Kaffen traktes på en moccamaster på kjøkkenet som ser ut til å være like trofast som dens tjenere. Papirduken er perfekt skåret av til et langbord dandert med smørbrød.

I forveien har gravferdskonsulent Erik Lande i Landes begravelsesbyrå vært innom, sjekket at lydanlegget samarbeider, og gitt de to damene en klem, slik hans far og mentor Svein Olav alltid gjorde før sønnen overtok Landes begravelsesbyrå.

På andre siden av parkeringsplassen, ned en bakke og inn på kirkegården, kaster presten jord på kista. Det er ikke lenge til de første pårørende ankommer lokalet for minnemøtet.

Naboen til Å bedehus. Følger du strømledningene oppe til venstre i bildet, kommer du til kapellet i Lyngdal, som skimtes i enden.
Naboen til Å bedehus. Følger du strømledningene oppe til venstre i bildet, kommer du til kapellet i Lyngdal, som skimtes i enden. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

En rutete papirduk

Arna Vidringstad og Anne-Marie Thomassen tripper fra den ene arbeidsoppgaven til den andre.

– Vi har en god patent, sier Anne-Marie om den rutete papirduken som kuttes på akkurat riktig rute for å passe bordet perfekt.

– Se her, det er helt beint, sier Arna Vidringstad og peker.

Å være vertskap for minnemøter, en samling for familie og venner av avdøde, har de gjort i snart 15 år sammen med Landes begravelsesbyrå. Når det er over 100 som kommer på minnemøter, har Thomassen og Vidringstad ofte med seg forsterkninger. 

 

«For de fleste er praten over bordene sentralt».

 

Minnemøte på Å bedehus EH_9538

Detaljer. – Det er viktig at det blir gjort pent, med duker, dekking og alt, sier Arna Vidringstad. Hun og Anne-Marie ordner alt, både forberedelser, servering og opprydding.
Detaljer. – Det er viktig at det blir gjort pent, med duker, dekking og alt, sier Arna Vidringstad. Hun og Anne-Marie ordner alt, både forberedelser, servering og opprydding. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

– De pårørende er lettet

– Hva er forskjellen på stemningen på et minnemøte og stemningen i begravelsen?

– Det er veldig forskjellig, men mitt inntrykk er at de pårørende er lettet. Skuldrene er senket. Her kan de ventilere og komme seg litt, forteller Erik Lande.

– Helt enig. Jeg hørte noen som sa forleden: «Det gikk godt i kapellet». De var letta, skyter Arna Vidringstad inn.

Sjekker lydanlegget. Foran maten stemmes det alltid i et bordvers, men det er forskjell på hvor sangvante forsamlingen er. – Noen ganger er det bare jeg som synger for maten. Jeg begynner – og så er det bare meg som fortsetter, sier Erik Lande.
Sjekker lydanlegget. Foran maten stemmes det alltid i et bordvers, men det er forskjell på hvor sangvante forsamlingen er. – Noen ganger er det bare jeg som synger for maten. Jeg begynner – og så er det bare meg som fortsetter, sier Erik Lande. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Smørbrødene har ankommet og danderes lekkert på et langbord. Brus og blomster pryder de runde bordene.

– Minnemøter blir en familiesamling i enkelte tilfeller, der folk kommer fra land og strand, sier Erik.

– Ja, ikke sjeldent, sier Arna.

– Og så synger de ofte noen herlige sanger, sier Anne-Marie og drar på «herlige».

Både sang, minnetaler og bildefremvisning er ingredienser som går igjen. Familie og venner flytter seg ofte fra bord til bord for å prate sammen, både om begravelsen, den avdøde, hva som har skjedd siden sist, ja, alt mellom himmel og jord.

– Det er ikke alle som ønsker å ha et veldig opplegg. Det er veldig forskjellig hva folk ønsker og tenker. For de fleste er praten over de runde bordene sentralt, sier Arna Vidringstad.

Vil ikke forstyrre. Mens minnemøtet går sin gang, sitter Arna og Anne-Marie på et lager bak kjøkkenet og drikker kaffe og prater.
Vil ikke forstyrre. Mens minnemøtet går sin gang, sitter Arna og Anne-Marie på et lager bak kjøkkenet og drikker kaffe og prater. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Ingen ser på klokka

Å jobbe med begravelser krever takt og tone. Det gjelder også minnemøter.

– Det går liksom ikke an å rappe til seg kaffekoppen på minnemøtet og begynne på oppvasken, sier Erik og smiler.

– De må få den tida de trenger. Og hvis noen glemmer tiden helt, kan jeg gi dem et lite hint, men jeg føler meg frem, fortsetter han.

Ukas tredje

Denne uka er det tre minnemøter på Å bedehus. Mens Erik har ansvaret for begravelsen i kapellet, gjør Arna og Anne-Marie alt klart. Idet klokken nærmer seg 3, er forkleet hengt igjen på kjøkkenet, og hvite, nystrøkne skjorter er på.

Når de er ferdig for dagen, vet de ikke.

– De pårørende skal få sitte så lenge de vil, sier Arna og smiler.

 

Se flere bilder fra forberedelsene til minnemøtet:

Arna Vidringstad, Minnemøte på Å bedehus EH_9479-kopi

Jobber nesten uavbrutt. Det går unna når Arna og Anne-Marie setter i gang. De vet nøyaktig hva som må gjøres for å få et minnemøte i stand.
Jobber nesten uavbrutt. Det går unna når Arna og Anne-Marie setter i gang. De vet nøyaktig hva som må gjøres for å få et minnemøte i stand. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Minnemøte på Å bedehus EH_9559

Svart. Hun har sendt noen tusen liter vann gjennom moccamasteren på Å bedehus, Arna Vidringstad.
Svart. Hun har sendt noen tusen liter vann gjennom moccamasteren på Å bedehus, Arna Vidringstad. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Minnemøte på Å bedehus EH_9676

Minnemøte på Å bedehus EH_9618

Minnemøte på Å bedehus EH_9681

Ordner alt. De pårørende velger hva de ønsker å spise. Noen har med kake selv, og hvis det er barn til stede, er pølser alltid en vinner. – Vi liker å komme til det ferdige i dag, og så bare gå, sier Erik.
Ordner alt. De pårørende velger hva de ønsker å spise. Noen har med kake selv, og hvis det er barn til stede, er pølser alltid en vinner. – Vi liker å komme til det ferdige i dag, og så bare gå, sier Erik. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Syntes du denne artikkelen var interessant? Del den gjerne med dine venner.

[fblike]