Synes du det er vanskelig å vite hva du skal si til noen som sørger? Du er ikke alene, men Erik Lande i Landes Begravelsesbyrå vet råd.
Av Erlend Haddeland (Media Sør)
I tiden etter at et nært familiemedlem eller en venn har gått bort, går mange inn i ei boble. Når du først ser dem igjen, ved henting i barnehagen, på butikken, i idrettshallen eller på gata, kan det være vanskelig å vite hva man skal si eller hvordan man skal oppføre seg.
Skal man si noe i det hele tatt?
Det er ikke uvanlig at en indre stemme prøver å fortelle deg at «ti stille, det kommer til å bli kleint hvis du prøver å mumle frem noe».
Kanskje er det best om å bare skygge banen, ta en annen vei.
Men hva er det mennesker i sorg egentlig trenger?
– Det er bedre å prøve
Erik Lande, daglig leder i Landes Begravelsesbyrå, snakker ukentlig med mennesker i sorg.
Han har ett klart råd:
– Det er bedre å prøve å si noe enn å gjemme seg bak butikkhylla, sier Lande.
Mange pårørende har fortalt ham om venner og kjente som tar omveien når de møtes på butikken.
– Det er bedre å bry seg enn at de som sørger føler at de blir oversett. Det er mange som sier til meg vi ser folk går en annen vei, som normalt hadde stoppet for å prate med oss på en vanlig dag. Det er bedre å heller våge å dumme seg ut. Det betyr noe for de pårørende at du viser at du bryr deg, forteller Lande videre.
Når du møter noen som sørger
Lande har stor forståelse for at det kan være vanskelig for mange å vite hva man skal si i en slik situasjon.
Psykologisk sett søker vi mennesker trygghet. Å aktivt oppsøke en venn eller bekjent som man vet er i en vanskelig situasjon, rokker ved denne tryggheten.
Lande understreker at man ikke er noe dårlig eller usympatisk menneske fordi man har gått omveien på butikken i tidligere tilfeller.
Samtidig kan måten du takler en slik situasjon på, bety noe for den som er i sorg,
– Det er bedre å gå bort til dem i butikken og si: «Jeg tenker på dere». Det er bedre å dumme seg ut og prøve enn å gjemme seg bak butikkhylla.
– Bare si: «Jeg/vi tenker på dere». Du trenger ikke å si noe mer. I situasjoner med sorg er det ikke alltid det er så mye å si.
Som han også tidligere har sagt: – Noen ganger er det ikke noe å si, man må bare være til stede.
Det er aldri feil å bry seg
I podkasten «Tobias» forteller Harald Eia og samboeren Nadina Bouhlou om tapet av sønnen.
På spørsmål om motivasjonen for å fortelle om sin egen vonde historie, svarer Eia blant annet at han hadde lyst å formidle at det aldri er feil å bry seg.
– Det er så lett å trekke seg litt tilbake. Man vet ikke helt hva man skal si, man blir ubekvem og tenker at de som er midt i tragedien har nok med sitt. Men det er aldri feil å sende en SMS, eller å spørre hvordan det går.
– En hilsen på døra, en melding, en klem, ikke noe av det er feil, sier Eia til NRK.
Kondolerer
«Kondolerer» er en vanlig gest eller hilsen man gir til pårørende. Det er ingenting galt i å si det, samtidig er det ikke alle som helt vet hva kondolerer faktisk betyr.
Det stammer fra latin (condolere) og betyr «å føle sterk smerte, ha det vondt eller lide sammen».
– Igjen er vi tilbake igjen til det at du faktisk prøver. Kroppsspråket ditt uttrykker mer enn ord, avslutter Lande med en oppfordring om å vise de rundt deg at du bryr deg om dem, enten med ord eller tilstedeværelse.