av Erlend Haddeland (Media Sør)
Landes Begravelsesbyrås tilknytning til Farsund strekker seg tilbake til 40-tallet.
En mann i 60-årene med hatt skyver inn døra til avdelingen til Landes Begravelsesbyrå i Farsund. Det er Svein Lande, mannen som i en mannsalder har møtt mennesker i tunge stunder de fleste ikke var klar for.
Nå nyter han pensjonistlivets glade dager, men han må innom når sønnen Erik Lande, daglig leder i byrået, gjenåpner Farsund-kontoret.
– Se her, ja. Dette ser veldig bra ut, sier han og lar blikket vandre mot kontoret, samtalerommet og utstillingen av gravsteiner fra Sørlandsstein innerst i lokalet i Torvgaten 12 i Farsund sentrum, i de tidligere lokalene til Sport 1 og Varmefag.
Landes Begravelsesbyrås tilknytning til Farsund har bånd tilbake til 40-tallet. Svein kjenner historien godt.
Men før han ankommer lokalene denne dagen, har vi tatt en prat med daglig leder Erik Lande.
De fire ordene
Erik Lande er klokkeklar på hvorfor de gjenåpner Farsund-avdelingen.
– Det handler først og fremst om én ting: Å være til stede.
Fra før av har Landes avdelinger i Lyngdal, Flekkefjord og Mandal. Og nå legges Kaperbyen til listen.
– Vi er her for å være til stede der lokalbefolkningen er. Det er viktig for oss. Dessuten er Farsund en fin by, fullfører lyngdølen og smiler.
Han får med seg ytterligere to kollegaer: Arthur Robertsen og Jan Arve Tjørsvåg, sistnevnte med over 25 års erfaring fra bransjen.
– Folk er alltid velkomne innom for en kaffe og prat. Du må ikke ha noe ærend for å komme her, her kan du komme for løs prat eller å spørre om råd.
– Hvilke råd, for eksempel?
– Det kan være «Når jeg skal kremeres, hvordan kan jeg få spredd asken» eller spørsmål om skifte, eksemplifiserer Erik.
Avdelingen i Farsund har eget skjermet rom for samtaler med pårørende.
– De fleste slike samtaler skjer i hjemmene, men her har vi i alle fall mulighet for å gjøre det på nøytral grunn.
Byråets begynnelse i Landesvingen
Tilbake igjen til mannen med hatt.
– Nå er jeg innendørs, jeg må vel kanskje ta den av? sier Svein Lande.
Han svarer på sitt eget spørsmål med å legge hatten på skrivebordet til daglig leder.
Etter at byråets mann i Farsund, Harald Tønnessen, gikk av med pensjon, har avdelingen ligget brakk. Men Landes Begravelsesbyrå historie i Farsund strekker seg tilbake til krigens dager.
Svein Lande forteller:
– Søskenbarnet mitt, Eddi Lande, overtok byråbygget etter sine besteforeldre. Han het vel egentlig Edvard, men alle kjente ham som Eddi.
Besteforeldrene Ester og Trygve Lande drev blomsterforretning og begravelsesbyrå i Farsund på 40-tallet i Landesvingen under Farsund kirke. I tillegg drev de gartneri ute i Havika.
– Trygve Lande hadde mange verv, og var representert i styrer og stell rundt om i Farsund. Han var en aktiv mann som var både klokker i kirka og sang i mannskor. Den gang var Landes eneste byrå i Farsund og dekket et stort distrikt herfra.
Bjørg, kona til Eddi, var sentral i driften av byrået og blomsterbutikken. Senere kjøpte de det gamle meieriet i Farsund, og flyttet butikken ned dertil. Der drev de frem til Eddis død på 2000-tallet.
Å være der folk er
– Hva betyr fysisk tilstedeværelse i en jobb som dette?
Svein svarer uten betenkningstid:
– Man må være til stede og være der når folk trenger deg. Når noen trenger et begravelsesbyrå, så skjer det når du egentlig ikke er klar for det. Da må vi være til stede og serve folk på en måte sånn at de kjenner på tryggheten, der de kan komme med sine ønsker og behov.
Lyden av en drill høres fra utstillingen av gravstein. Arthur monterer et bord som skal inn på samtalerommet for pårørende.
Når duren har lagt seg, fullfører Svein Lande svaret sitt.
– Alle er vi forskjellige, og dermed er det mange ulike behov. Vi må være der for dem.
Og nå er det sønnen Erik Landes tur til å videreføre Lande-arven i Farsund.